22 Şubat 2013 Cuma

Fındık Lahmacun-Un kurabiyesi- Pancar Durşusu

Bizim yayla lahmacunuyla ünlüdür denebilir. Mersin-Ayvagediği yaylasından bahsediyorum. Bir de kazıkçı esnafı vardır ki Kazıklı Voyvoda'ya rahmet okutturur...O konuya sonra girelim. Şimdi lahmacun tarifi:

Yarım paket yaşmayayı ılık suda erittim. Köy ununun ve biraz tuzu içine devirdim. Katıca bir hamur yoğurdum,hamura  bir irice kaşık dolusu tereyağ koydum. En son biraz da zeytinyağı gezdirip hamura son halini verdim. Kabarmaya bıraktım.
İçine 3 adet hayvani boyutta soğanı kıydım, bir bağ maydonozu doğradım, karabiber, kekik, kimyon, kırmızı biber, salça, konserve domates ekledim. 400 gr. kadar kıyma devirdim. Yoğurdum.
Hamurdan ceviz kadar bezeler döktüm, tezgahta elimle açtım , tepsiye yağlıkağıt serdim aktardım. üzerilerine bolca harçtan koydum, bolca koymak lazım pişince azalıyor çünkü.
Fırında 170 derecede pişene kadar pişirdim.
Fırından çıkar çıkmaz sofraya aldım. Önce fotoğraf için tabak hazırladım, maydanozla limonla süsledim. Sonra tepsiyi ortaya koyup alabildiğine çöktük....
Bir yedik bir yedik şu an löş dana gibi, inanır mısınız durumu neyle telafi edeceğimizi düşünüyoruz. Maden suyu da yok ki... çaya dayanacaz galiba...

Pancar Turşusu...
ÇArşamba PAzarı Macerası yazısında yazmıştım, yaşlı bir teyzeden tarif aldım diye...
İşte bu:
Şalgam dediğim şey soldaki... Pişince oluyor sağdaki...Biz ayı mıyız bize neden şalgam gösteriyorsun diyenlere not: Bizim memlekette kimse bilmez şalgamı, bizde yok ve benim mersinden milyonlarca takipçim var onlara açıklama olsun diye söylüyorum...
Kabuğuyla haşladım efem, sadece başını ve kıçını kesip attım suya. haşlanınca çıkartıp soydum, bolca sarmısağı doğradım içine. sirkeyi resmen boca ettim. tuz da koyduydum ellağam... evet koydum...Harik tat, yin gari!


Un kurabiyesi de yaptım bugün...


Tarifini resmen salladım. 250 gr tereyağına 6 7 kaşık şeker döktüm, karıştırdım. üstüne un boca ettim. fazla kaçınca zeytinyağı döktüm, ancak yuvarlayacak kadar birbirine toparlanmış bir hamur elde ettim. yuvarladım, soğuk fırına teptim. 170 derecede  20 dakika kadar pişirdim.  çay şekeri ile biraz bademi rondodan geçirdim, fırından çıkan kurabiyeleri buna buladım. Nefis oldu, tarif ala ala yapsam ancak bu kadar olurdu. ben bu kurabiye işini biliyorum, çok pis öğrendim, keşke bilmeseydim, bunları yiyip yiyip camışa dönüyorum sonra...

Hadi öperler.... Oğlum bacaama yapıştı!

13 yorum:

  1. ne güzel tarifler bunlar yazılanlarda bi okadar tatlı bi o kadar farklı:))))) sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne kadar da değişik bir o kadar ilginç! bir yorum:=)))teşekkürler:)

      Sil
  2. Lahmacun enfes gözüküyor. Yarın denemeye karar verdim. İnşallah başarılı olabilirim. Daha önce mayalı hamur yapmadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. takıldığın yerde arayabilirsin, her türlü destek veririm manevi ama... maddi destek bekleme, sevgiler:)))

      Sil
  3. Ellerinize sağlık, hepside nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler, beraber yiyelim diicem ama tanışmıyoruz :=)

      Sil
  4. Turşu çok güzel olmuş. resimde belli. Ben pancarı haşlamadan soyup doğruyorum. Öyle haşlayınca daha çabuk oluyor. Birde ben zeytin yağı ekliyorum. Hııımmmmm yemede yanında yat oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o yaşlı teyze soymadan haşla dedi diye ben öyle yaptım, soyarım da sorun değil yani benim için değişmez. :=)

      Sil
  5. lahmacuna bayildim... bu aralar cok canim cekiyor zaten... ben de yapayim diyorum ama firinim calismiyor... neyse bi sekilde yeriz ya :) afiyet olsun canim

    YanıtlaSil
  6. valla kardeşlik bu işin sonu kötü görünüyor ben sana söyliyim:)konsept monsept kalmadı farklı kulvarlara dogrukayıyonmu yoksa kış bunalımımı:)))ellerine saglık neyse lahmacunu yeni yedikde salgam durşusu olaydı eyiydi..ellerine saglık:))

    YanıtlaSil
  7. kış bunalımı! :)
    çanta düşünmeye başladım gene..
    çanta üretcem ben:)

    YanıtlaSil
  8. ben lahmacunu paket alayım buralara piliiizzz...

    YanıtlaSil