18 Ocak 2013 Cuma

Taklitçilere Savaş Açan Taklitçi...

Şimdi size birkaç fotoğraf yayınlayacağım.
Önce tasarımlara bir bakın, kim taklitçi kim değil bir görelim...

Soldaki meleğineli diye kendini tasarımcı, diğerlerini taklitçi olarak adleden zat-ı muhteremin ortaya koydukları... Sağdaki de giftsdefine markalı Amerika menşeili ETSY'de de tükkanı olan bir tasarımcının ürettikleri... Domuz birebir aynı, aslan birebir aynı... diğer fotoğraflarda da göreceksiniz birbiri ile aynı olan bir  sürü hayvan var...
Muhterem kendi sitesinde bütün çizimlerin ve tasarımların tamamen kendine ait olduğunu, kopyalanamayacağını beyan etmiş...


Denizkızı da deniz atı da birebir aynı...( denizatı yukarıda)
Daha birçok benzerlikler var meleğinelinin sitesini ve giftsdefine'ı incelerseniz eski kuş çizimleri vs. bir sürü şey var. Yani bu muhterem, kimini aynen alıp kimini azcık değiştirerek kullanıp benim tasarımlarım diye de sahiplenmiş.

Şimdi bir de şuna bakın...

Bunları birbirine benzetmemek için Çinli olmak lazım... Çünkü sadece Çinliler bu kadar ince görüp farklılıkları algılayabilirler...Sağdaki Emilie Friday isimli birinin... Google da aratırsanız daha birçok taarımını görürsünüz.

Üstteki Emilie bacının, alttaki bizim muhteremin...
Artık hala özgün tasarım olduğuna inanmak isteyen varsa bişey diyemeyeceğim...

Devam ediyorum:
Harfler bile çakma...
Yine aynı tasarım ama bu sefer aradaki kalite farkına işaret etmek istiyorum. Giftsdefine çok daha düzgün...

İki nikah şekeri... Üstteki muhteremin, alttaki giftsdefine...

Bannerlar...


Orjinali...




 Yine bir kuş:
Orjinali:

Şimdi sonuç bölümüne geçiyorum:
Ben muhteremin facebook sayfasını takip ederdim, daha ilk görüşümde bu tasarımların hepsi aynı kişiye ait olamaz demiştim. Çünkü çizgileri farklı...Her zaman gördüğümüz gibi çalıntıdır bunlar demiştim.. Sonra etsy de gezinirken Giftsdefine ve Emilie Friday in ikisini de gördüm ama gidip muhtereme sen bunları burdan bakıp yapmışsın demedim, bana ne neticede...SAnki bir tek muhterem mi bunu yapan, açın Emeksensin'i bunların benzeri birçok ürün görebilirsiniz. Onların içinden birkaç tanesi işi ilerletip çakmanın aynen çakmasını yapmış..Muhteremin tepkisi de bunlara... Yani neden aynısını yapıyorsunuz, bunları ilk ben gördüm, hepsi benim diyor...Haaa bir de Eminönü'nde bebek şekeri vs. satan bir mağazada Muhterem'in ürünlerinin aynısını yapıp satıyorlar... Kendisi avukat tutmuşken o dükkana da el atıversin. Tasarımlarını seri üretip satıyorlar.

Facebook sayfasında çakmalara o kadar çok saydırdı o kadar çok benim bunlar diye veryansın etti ki, ben de linkleri verdim sayfasında ve bunlar da sizin tasarımlarınızı çalmış, ne kadar da sizinkilere benziyor dedim.
Anında sildi ve beni engelledi, biri ki de mesajlaşmamız oldu, arkadaşımın doğumu için bir süs yapmıştım sanırım onu kastederek 'sen beni kıskanıyorsun, keçe ile uğraştığın için böyle söylüyorsun, ben kimin ürününün aynısını yapmışım! dedi... İşte linkler iveriyorum bunları yapıyorsun dedim, hiç dinlemedi. Ben seni neden kıskanayım sanki seninle aynı işi mi yapıyorum ki dedim. Ben elektronik mühendisiyim, boş zamanlarımda da çanta dikerim, keçeyle ilişkim de çantalarımın içine destek malzemesi olmasındandır, diye yanıtlamıştım ve eklemiştim: Eğer keçe ile uğraşmak istersem de uğraşırım demiştim... İşte uğraştım!

Oğlumun doğumgünü keçe süsleri.. Alelacele, iki arada bir derede yapıldı...İlk denemeler için gayet başarılı...
http://narsistanbul.blogspot.com/2013/01/dogumgunu-sekerleri.html
İki kere daha yapsam çok daha iyisini yaparım.
Başka süslerimiz de var ama sürprizi kaçmasın diye yayınlamıyorum şimdilik..Pazar günü bir geçsin, gösteririm.

Muhterem ile kişisel olarak hiçbir derdim yoktur, sana derim kızım sen anla gelinim kabilinden  anlattım. Allah kendisine bol kazançlar versin ama kendini tasarımcı zannetmesin.

Hadi bakalım kaynayın şimdi... Ben yemeğe gidiyorum. Burada da ilk defa ciddi bir yazı yazdım.
Şimdiye kadarkiler ve şimdiden sonrakiler kahir ekseriyette dalga geçmek maksatlı yazılar olacaktır:=)


10 yorum:

  1. Accık bana da gönderme var sanki hehe :) valla ben sadece hikayelerimi çalmayın kısmındayım yoksam 3-5 tanesi özgün olsa da tasarımları bende ordan burdan görüp yapanlardanım :)

    He bide gözün doysun demek istiyorum 197 üyen var öteki blogta aşk ola yani :)

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. ben de çalıp çırpıyorum arada, olur o kadar... insanız sonuçta birinde bişey görüyoruz nefsimiz çekiyor. biyerimiz şişmesin diye yapıyoruz:=)
    doğumgünümüz eşime göre çok güzel geçti bana göre hayli yıkıcıydı. ayak dabannarım zonk zonk

    YanıtlaSil
  4. :) hemencik ayak banyosu yap kendine rahatla :) burda olaydın bi masaja yollardık bişiciin kalmazdı :)

    YanıtlaSil
  5. çinliler dokanmasın mümkünsebana:D

    YanıtlaSil
  6. :)) Ne diyeyim... Aslında hemen hemen hepimiz yerli yabancı internette gördüğümüz birşeylerden esinleniyoruz, ben genelde açıkça söylerim bunu, ne var ki yani, fikri alır, kendi fikrimizle kendimizce uygularız, ama kalkıp "kendi tasarımım" diye ortaya çıkmak ancak kompleksi olanlara mahsustur... İnsanı aptal yerine koyuyorlar değil mi, hepimiz internette dolaştığımıza göre elbet orjinalleriyle karşılaşıyoruz yaaaani :) Aman boşver, kendilerince eğlensinler yaaa :))

    YanıtlaSil
  7. Ah yukarda Banu Ablam varmış. Ben de tam diyecektim ki, sanki bulunmaz Hint kumaşı yapmışlar gibi kopyalamayı, resmi büyütmeyi engelliyorlar, Banu Ablam var benim (o herkesin arkadaşı, ablası falan yani), bloğunun başına kocaman yazmış, kopyalamak serbesttir diye. Neyse, burası bir paylaşım alanı. Elbette bir yerlerden birşeyler kapıyoruz. Ama link vermek lazım yaparken, bir de zeytinyağlık yapıp üste çıkmak ayıp oluyor. İşin bir de satış tarafı var elbette, orjinal üretimlerin kopyalanıp fikri çalmak ve üstünden para kazanmak ayıp bence de, hiç değilse izin mi almalı, bilemedim şimdi. Yoksa o kadar fikrin ve bilgisayarıma kopyaladığım onca işin hiç birini yapamayacağımı ben kendi adıma biliyorum. Sadece arada bir bakmak, eşe dosta sırnaşıp gelin size ne ciciler gösterecem diye tebelleş olmaktan başka gayem yok. Bir de uyduruktan işler yapıp tasarım diye üstüne acaip fiyatlar koyanlar var. Yapmış standart bir bebe yeleği 40 TL, patiskadan boyalı bir kırlente 50 TL, 3-5 boncuktan kolyeye 30 TL diyor. Ablam sen nerde yaşıyorsun, veya bizi nerde yaşıyor zannediyorsun? Ayarsız bunlar.

    YanıtlaSil
  8. çok güldüm. keçe merakımdan dolayı uzun süredir keçeyle ilgili araştırmalar yapıyorum bu durum benimde dikkatimi çekmişti ve bi kaç tanıdık ile bunu paylaşmıştım.taklitçilik güzel bişiymidir bu tartışılır.esinlenmek ayrı bi oalay buda tartışılır ama taklit edileni hak altına almak etik değil bu noter onaylar araştırılmadanmı veriliyor bunu bilmiyorum ama bu durumun düzeltilmesi gerek.arkadaş baya bi uğraşmışsın ama eline sağlık ne diyelim :)

    YanıtlaSil
  9. merhabalar bende bu gecmıs gonderıyı sımdı goruyorum.Daha 2-3 gun once kendılerı bana 3-5 figür için aynı lafları soyledı.yabancı sıtelerde var oldgnu soyledım onlar benden almıslardır dedı:) sayfama hergun kotu yorumlar yaparmıs,şikayet edermiş..daha nicesi..çok üzüldüm.bende dün GİFTSDEFİNE de benzerını gordum ama incelememıstım daha neler var dıye.BİR filini buldum birebir aynı diye.hatta kendı sayfamda giftdefine sayfasnı paylastım.O BAYAN sürekli benım ürünlerimi kontrol ettıgı için mutlaka bu farkındalıgı farkedecektır...daha once bir baska benzer ornek için üzerinde farklılıklar yaptıgım halde benımkının aynısı dıye uzun uzadıya sayfasında kendınce DEŞİFRE başlıgıyla benım urunumle kendısınınkını yanyana getırdı.altına alkıslayanda yazdı alkıslamayanda.Kendısıne hakvermeyen herkesı engelledi.çok üzüldüm.hiçbir kötü niyetim yokken emek hırsızı,taklıtçi yaftalamalarına.SİZİN DE BU SEKILDE SAYFANIZDA BOOYLE BIR PAYLASIMA YER VERINCE SESSİZ KALAMADIM.ALLAH herkese iş açıklığı elinin emeğinin hakkını versin:.

    YanıtlaSil
  10. merhabalar bende bu gecmıs gonderıyı sımdı goruyorum.Daha 2-3 gun once kendılerı bana 3-5 figür için aynı lafları soyledı.yabancı sıtelerde var oldgnu soyledım onlar benden almıslardır dedı:) sayfama hergun kotu yorumlar yaparmıs,şikayet edermiş..daha nicesi..çok üzüldüm.bende dün GİFTSDEFİNE de benzerını gordum ama incelememıstım daha neler var dıye.BİR filini buldum birebir aynı diye.hatta kendı sayfamda giftdefine sayfasnı paylastım.O BAYAN sürekli benım ürünlerimi kontrol ettıgı için mutlaka bu farkındalıgı farkedecektır...daha once bir baska benzer ornek için üzerinde farklılıklar yaptıgım halde benımkının aynısı dıye uzun uzadıya sayfasında kendınce DEŞİFRE başlıgıyla benım urunumle kendısınınkını yanyana getırdı.altına alkıslayanda yazdı alkıslamayanda.Kendısıne hakvermeyen herkesı engelledi.çok üzüldüm.hiçbir kötü niyetim yokken emek hırsızı,taklıtçi yaftalamalarına.SİZİN DE BU SEKILDE SAYFANIZDA BOOYLE BIR PAYLASIMA YER VERINCE SESSİZ KALAMADIM.ALLAH herkese iş açıklığı elinin emeğinin hakkını versin:.

    YanıtlaSil